Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Φωτιά στην καρδιά μας



Σήμερα προστέθηκε και η Πελοπόννησος στη λίστα της ολικής καταστροφής. Μετά την Χαλκιδική, την Πεντέλη και την Πάρνηθα ήρθε η σειρά της να καεί με τα χειρότερα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. 44 ως τώρα οι νεκροί, οι περισσότεροι από αυτούς εγκλωβίστηκαν στις φλόγες… Κι ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αρεόπολη και τη Ζαχάρω, ξεσπούν φωτιές στον Υμηττό, την Πεντέλη και την Εύβοια.


Προσπαθώ να σκεφτώ πώς ξεκίνησαν όλες αυτές οι φωτιές.

1. Τυχαία, κάτι η ζέστη, κάτι τα σκουπίδια κι ο αέρας και φούντωσε η πλαγιά. Αφελείς εκδρομείς που δεν έσβησαν σωστά τη φωτιά, αναμμένα τσιγάρα.
25 εστίες ταυτόχρονα ξεπερνούν κάθε νόμο των πιθανοτήτων, της στατιστικής και της ατυχίας. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση δεν δικαιολογούνται τα στουπιά που βρίσκουν οι Πυροσβέστες.

2. Πυρομανείς.
25 άτομα σε ένα μόνο μέρος;;;

3. Κουτοπόνηροι χωριάτες που άναψαν τη φωτιά για να κάψουν την περιουσία του γείτονα, για να δημιουργήσουν βοσκοτόπια, για άλλους προσωπικούς λόγους.
Και πάλι, 25 άτομα στο ίδιο μέρος; Χώρια που στη φωτιά κάηκαν τα ζώα τους, τα χωράφια τους, τα σπίτια τους και οι οικογένειές τους. Στην Αθήνα υπάρχουν ακόμα αγρότες;

4. Οικοπεδοφάγοι - καταπατητές που περιμένουν σαν τα κοράκια να αποχαρακτηριστεί η δασική έκταση για να χτίσουν τα σπιτάκια τους.
Εδώ δικαιολογούνται 25 και 35 και 105 στο ίδιο μέρος. Αλλά να κάψουν ήδη κατοικημένες περιοχές; Και το σημαντικότερο ερώτημα: δεν έχουν καμία επίγνωση της ζημιάς που προκαλούν στο κλίμα, την οικονομία και την υγεία των παιδιών τους; Κι η ίδια τους η ζωή στο βωμό του χρήματος;

5. Φανατισμένοι πολιτικά προσκείμενοι σε μη κυβερνώντα κόμματα που θέλουν να θίξουν την κυβέρνηση.
Αν υπήρχαν ακόμα φανατισμένοι...

6. Η ίδια η κυβέρνηση που θέλει να ξεχαστεί το σκάνδαλο με τα ομόλογα.
Θέλει να ξεχαστεί το σκάνδαλο ώστε να βγει στις εκλογές. Αν καεί όλη η Ελλάδα ποιος θα μείνει ζωντανός να τους ψηφίσει;

7. Εξωγήινοι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα την οποία και επέλεξαν ως τόπο κατοικίας και διαμορφώνουν το τοπίο σε σεληνιακό. Έχουν διεισδύσει και ελέγχουν το πολιτικό σκηνικό και καταστέλλουν όλες τις προσπάθειες οποιαδήποτε αντιμετώπισης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Τα λόγια μιας φίλης μου στην προσπάθειά της να βρει κι αυτή μια λογική εξήγηση. Δε μου φαίνεται και τόσο εξωπραγματική η ιδέα της…

8. Κάποιος άλλος παράγοντας...
Ποιες είναι οι επιπτώσεις των φετινών πυρκαγιών; Κάηκαν ζώα και καλλιέργειες - 1ο πλήγμα στην Οικονομία. Κάηκαν άνθρωποι και περιουσίες - 2ο πλήγμα στην Οικονομία (από τις αποζημιώσεις και τις χρηματικές ενισχύσεις). Κάηκαν απέραντες δασικές εκτάσεις, κάηκαν ακόμα και οι αναδασωμένες που σημαίνει ότι δε θα φυτρώσει τίποτα πια εκεί - Πλήγμα στη δημόσια Υγεία και τον Τουρισμό.


Έχοντας λοιπόν απορρίψει τις 6 πρώτες πιθανότητες, ταλαντεύομαι ανάμεσα στην έβδομη και την όγδοη. Και σκέφτομαι σαν άλλος Καρατζαφέρης μήπως υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος από κάποιους που θέλουν ίσως να εξαφανιστεί η Ελλαδίτσα μας από το χάρτη και ειλικρινά μου φαίνεται το ίδιο λογική εξήγηση όπως και αυτή για τους εξωγήινους...



(Όση ώρα γράφω αυτές τις αράδες, έχει περάσει πάνω από το σπίτι μου ήδη 5 φορές το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, άλλη μία φωτιά μαίνεται πίσω από το βουνό.)



Κάτι που μου έκανε εντύπωση κατά τη διάρκεια των διακοπών ήταν ότι παρόλο που πήγα σε τόσα μέρη της Κρήτης, δεν είδα πουθενά εικόνες ολικής καταστροφής. Μένω κοντά στη θάλασσα και η αλήθεια είναι ότι σπάνια περνάει μέρα που δε θα δω έστω ένα αεροσκάφος, πράγμα που σημαίνει ότι και η Κρήτη διεκδικεί καθημερινά θέση στη λίστα με τις φωτιές. Πού είναι λοιπόν τα καμένα; Πού είναι τα κατεστραμμένα σπίτια και οι πενθούντες συγγενείς; Γιατί εδώ δεν γίνεται χαμός;
Σκέφτομαι λογικά και καταλήγω σε δύο συμπεράσματα:
α) Αυτοί που θέλουν να κάψουν την Ελλάδα δεν πλησιάζουν εδώ είτε γιατί δεν τους αρέσει η Κρήτη, είτε γιατί δεν τολμούν. Γιατί οι Κρήτες είναι φυλή πολεμιστών και θα τους σφάξουν στο γόνατο.
β) Κάποιος υψηλά ιστάμενος ξέρει να κάνει τη δουλειά του. Ξέρει να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, στέλνει όλο το δυναμικό του Σώματος σε κάθε μικρή κι ασήμαντη εστία και τους δίνει σωστές οδηγίες για την κατάσβεση της φωτιάς πριν προλάβει να εξαπλωθεί.
Γιατί κάποιος δεν δίνει προαγωγή σε αυτόν τον κύριο και να διοικήσει όλο το Πυροσβεστικό Σώμα; Μήπως επειδή δεν είναι μπλε παιδί; Τι χρώμα έχει η ζωή μας, η χώρα μας; Γιατί εμένα γκρι-σταχτί μου φαίνεται…


Κι όσο τα σκέφτομαι όλα αυτά, θυμάμαι τον κύριο Φούρλα, πριν φύγει για την Πολιτική Προστασία. Τότε που έτρεχε από φωτιά σε φωτιά. Τότε που το μεσημέρι έσβηνε μια μικρή φωτιά στον Υμηττό και το απόγευμα πήδαγε μπαλκόνια και τοίχους για να σβήσει αυτή που απειλούσε τα σπίτια στη Σαλαμίνα. Και δεν ξέρω τελικά αν ήταν για καλό που έφυγε από το Πυροσβεστικό Σώμα. Είναι ικανός και του αξίζει μια μεγαλύτερη θέση, ίσως να κάνει και περισσότερα από εκεί αλλά… αυτός που τον αντικατέστησε…


Έξω από κάθε σκέψη και προβληματισμό μένουν όλοι εκείνοι που το όνομά τους θα ακουστεί μόνο όταν πεθάνουν. Οι Πυροσβέστες και οι Εθελοντές. Οι αληθινοί ήρωες που δεν κοιτούν κομματικά συμφέροντα, δεν ξέρουν από μπλε και πράσινα χρώματα. Αυτοί που κάθε πρωί αποχαιρετούν τη γυναίκα και τα παιδιά τους με τη σκέψη ότι ίσως να μην τους ξαναδούν, ίσως σήμερα να είναι η τελευταία μέρα που θα ορμήξουν στις φλόγες. Και είναι έξω από το μυαλό μας, γιατί βρίσκονται μόνιμα μέσα στην καρδιά μας.


Πυροσβεστικό Σώμα / Πεσόντες στο καθήκον


Υ.Γ.: Η φωτογραφία είναι από τη φωτιά στη Ζαχάρω.

7 σχόλια:

Stef είπε...

H thewria pou aneptyxa me ton Giwrgo(xamogelo) einai oti oi Pasokoi bazoune tis fwties :P Sthn Krhth den yparxoune NeoDhmokrates ara giati na baloune fwties. Sthn Thessalonikh den yparxoune Pasokoi na baloune tis fwties. Ara kaine thn peloponhso, ws gnwston dexia.
Kala profanws sthn plaka bgalame thn thewria, ligo akyrh einai :P

A skeytikes isws oti oi oikopedofagoi einai exwghinoi kai den tous noiazoune oi anthrwpines zwes?

anarxaki είπε...

Έλα όμως που ο νομός Ηλείας είναι πράσινος και ο Χανίων μπλε... Και τα Χανιά να μην το ματιάξω, μια χαρά τη γλυτώνουν. Μήπως τελικά οι μπλε τις βάζουν;

Tom είπε...

Εγώ τείνω να συμφωνήσω με την φίλη σου anarxaki, τις βάζουν οι εξωγήινοι κι αυτό επειδή τους εκνεύρισε ο Χαρδαβέλλας ολόκληρο τον χειμώνα με αυτά που έλεγε!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά δυστηχώς τα πράγματα πιστεύω ότι είναι ποιό απλα.
Απλώς την κρήτη την έχουν κατακάψει και δεν έχει μείνει τίποτα. Εντάξυ μπορεί να έχει ενα δάσος τα χανιά αλλα είναι σε προστατευόμενη περιοχή που είναι και χαρτογραφημένη οπότε δεν νομίζω ότι και να βάλουν φωτιά θα κερδισουν τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ναι κύριοι όπως πάντα. Μας την πέφτουν από παντού. Αυτό το περήφανο έθνος. Όλοι το πολεμάνε. Μας έβαλαν στο μάτι. Τουρκαλβανοί πασόκοι, εβραιοαμερικάνοι τρομοκράτες, 17Ν Αλκάιντα. Ρουμάνοι, Βουλγάρες. Σερβία Μαυροβούνιο και Macedonia. Η ελληνορθοδοξία σε κίνδυνο!
ΡΕ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΛΟΙΟΣ ΛΑΟΣ. ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑΚΙ ΘΕΛΥΜΕ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ, ΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΔΟΜΗΣΙΟ, ΕΝΑ ΡΟΥΣΦΕΤΑΚΙ.
ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ anarxaki ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ. Σου προτεινω το fasistaki

anarxaki είπε...

Δεν είμαι αναρχική, δεν είμαι φασίστρια, δεν πιστεύω σε κανένα κόμμα ούτε στο Θεό. Είναι όμως γενική παραδοχή ότι τόσες φωτιές δε μπορεί να είναι τυχαίες. Δεν αρνήθηκα τις ευθύνες που έχει το κράτος, οι πολίτες και οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών.
Σε παρακαλώ, τα ευγενικά σου σχόλια να τα κάνεις επώνυμα για να ξέρουμε κι εμείς σε ποια παράταξη ανήκεις.

Ανώνυμος είπε...

Το anarxaki είναι πιο επώνυμο από το ανώνυμος;
Τα μάτια σας ανοίγω που κάθεστε και πιστεύετε τις θεωρίες συνωμοσίας των καναλιών. Αυτή είναι η πάγια τακτική των απανταχού κυβερνήσεων και των δεκανικιων τους δημοσιογραφων. Τρομακρατία της μάζας, φόβος στην κοινωνία για να την ελέγχουν. Παράδειγμα; αν δεν μπορέσεις να πας βόλτα ποτέ ξανά σε πάρνηθα ή σειχ σου ή σε κάποιο άλλο ωραίο δάσος ή πάρκο θα είναι επειδή απαγορεύεται για να μην το κάψουν οι τουρκαλβανοί τρομοκράτες, αν κάμερες σε τραβάνε όλη μέρα και δεν έχεις ιδιωτική ζωή είναι για να πιάσουν τους άραβες τρομοκράτες και πάει λέγοντας