Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Να θυμηθώ να μην ξεχάσω

Για να κάνω πιο εύκολη τη μετάβαση από το θέμα "Ενημέρωση" στο θέμα "Φωτιές" σας παραθέτω κάποια από αυτά που είδα αυτές τις μέρες στις ειδήσεις, μου έκαναν εντύπωση και δε θα ήθελα να ξεχάσω.


25 Αυγούστου
Πελοπόννησος: Ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας δηλώνει ότι δεν είναι οργανωμένοι γιατί "Στην Ελλάδα η οργάνωση είναι πολυτέλεια" ενώ σε τηλεφωνική καταγγελία κατοίκου χωριού ότι δεν ξέρει τι να κάνει, η απάντηση ήταν "Δεν είναι δική μας δουλειά η ενημέρωση".

Εύβοια: Αντιπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης όταν τον ρώτησαν πώς εξελίσσεται η φωτιά στο δίπλα χωριό είπε "Δεν ξέρω, εγώ είμαι σε άλλο χωριό" κι όταν τον ρώτησαν τι γίνεται με το Ρώσικο αεροσκάφος που είπαν ότι πάει εκεί, είπε "Α δεν ξέρω, εγώ κοίταξα στον ουρανό και είδα ένα Canadair".

Νομάρχης Αθηνών: Βγήκε σε μεγάλο κανάλι και έκανε δηλώσεις του τύπου "Εγώ, που πήρα το αυτοκίνητό μου και πήγα ως εκεί, και ανέβηκα σε μια ταράτσα και είδα πού πάει η φωτιά και ενημέρωσα την Πυροσβεστική πώς να κινηθεί και μετά πήγα αλλού και είδα μια άλλη εστία και σας το λέω, σφαλιάρες παίξαμε γιατί ο δήμαρχος βρήκε ένα στουπί" κι έλεγε κι έλεγε κι έλεγε για να καταλήξει στο ότι το άλλο κόμμα που κυβερνά σκάρτα 4 χρόνια δεν άλλαξε το νόμο. Στην ερώτηση του Λαζόπουλου πόσα χρόνια είναι έτσι οι νόμοι, απάντησε δεκαετίες ολόκληρες... "Εγώ κύριοι σας μιλάω σαν άνθρωπος, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός".

Η κυρία που κινδυνεύει να καεί και μιλάει στο τηλέφωνο με τον Ευαγγελάτο ο οποίος ωρύεται "πού είναι το κράτος; που είναι οι υπεύθυνοι;" και μέσα στην αγωνία και την τρέλα της μπορεί ακόμα να σκεφτεί λογικά και να αηδιάσει με τον κάθε φωνακλά των δελτίων. "Δεν είναι ώρα να επιρρίψουμε ευθύνες, είναι ώρα να κοιτάξουμε να σώσουμε ζωές".

ο ΑΝΤ1 που έβαλε την Ελληνική σημαία απέναντι από το λογότυπό του για να "συσπειρωθούμε ως έθνος" και από κάτω ο Ευαγγελάτος να φωνάζει "Πού είναι το κράτος; Γιατί άφησε τον κόσμο να πεθάνει;".

Ο Χριστόδουλος που ακόμα και από την Αμερική κάνει δηλώσεις, που ακόμα και από την Αμερική στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά κάνει 3 μέρες να στείλει την οποιαδήποτε χρηματική και αυτή είναι της τάξης των 500.000 ευρώ. Τόση είναι η Εκκλησιαστική περιουσία; Τόσα μόνο μπορείτε να κόψετε από τις μελιτζάνες και την ταραμοσαλάτα;

Ο Σόμπολος που περιέγραφε με κάθε δραματική λεπτομέρεια τις εικασίες του για τον τρόπο που χάθηκε η μητέρα με τα 4 παιδιά της. Κι όταν μας έλεγε ότι έσκυψε και τα αγκάλιασε, έσκυψε κι αυτός, σαν δημοσιογραφική κλώσσα που μαζεύει κάτω από τις φτερούγες της τους αποσβολωμένους από τη στεναχώρια τηλεθεατές. Κρίμα κύριε Σόμπολε γιατί σας εκτιμούσα.


26 Αυγούστου
Ο Γιωργάκης που δεν ξεχνά ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και κατηγορεί την κυβέρνηση πως ρίχνει το φταίξιμο σε οργανωμένα κυκλώματα για να μην παραδεχτεί τα λάθη της. Και η φωτιά παίρνει ζωές ακόμα...

Ο Ψωμιάδης που έκανε σύσκεψη ΠΡΙΝ ξεσπάσουν οι φωτιές (το βράδυ της Κυριακής αναμένονται ευνοϊκά για πυρκαγιές καιρικά φαινόμενα) και απαγόρευσε την κυκλοφορία στο Σειχ Σου και άλλα κοντινά δάση. Και ευτυχώς, 5 μέρες μετά, τίποτα κακό δεν έγινε σε εκείνες τις περιοχές.

Ο Βύρων Πολύδωρας που είπε πάλι την κοτσάνα του. Η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρες απειλές. Δηλαδή, ή τρομοκρατική επίθεση ή ένα πρωτόγνωρο στην κυβέρνηση φαινόμενο που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός. Τα κανάλια φωνάζουν ότι ακολουθείται ανεπιτυχώς το πρότυπο Μπους μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ντυμένος casual και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλά για ασύμμετρες απειλές ενώ εξηγεί τα αίτια της απόλυτης καταστροφής "Ήταν προσωπική μου επιλογή ο κύριος Κόης. Η εμπιστοσύνη μου σε αυτόν είναι ακέραια. Δεν είναι μόνος του. Είναι ολόκληρο επιτελείο σε διάταξη μάχης". Στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εντυπώσεις του διψασμένου για απαντήσεις κόσμου, έπληξε μόνος του τον Τουρισμό. Μπράβο!

Ο Βουλγαράκης που πήγε στην Αρχαία Ολυμπία κατόπιν εορτής και με τιμή δήλωνε μπροστά στο Μουσείο κι ενώ η αυλή του ακόμα σιγόκαιγε ότι δεν κινδύνεψαν. Ότι το σύστημα πυρασφάλειας δε λειτούργησε γιατί δε χρειάστηκε. Ξέρουμε πώς λειτουργεί το Υπ.Πο. κύριε Βουλγαράκη. Το ζήσαμε από μέσα, από έξω και από τις ειδήσεις. Τα χρήματα πάνε στις τσέπες 5-6 έξυπνων, σε επιδόματα στους λιγοστούς μόνιμους υπαλλήλους και όλοι οι άλλοι (έκτακτοι, εποχικοί και μνημεία) δεν βλέπουν δεκαράκι. Δεν πιστεύω καν ότι υπήρχε έστω υποτυπώδες σύστημα πυρασφάλειας εκτός ίσως από 5-10 πυροσβεστήρες.

Οι βουλευτές μας δεν κάνουν δηλώσεις γιατί δεν τολμούν να σπαταλήσουν τον μετρημένο τηλεοπτικό χρόνο τους για κάτι άλλο εκτός από την προεκλογική τους εκστρατεία. Στη θέση τους βγαίνουν άγνωστοι, ασήμαντοι και άπειροι πρωτοεμφανιζόμενοι πολιτικοί που δε μπορούν να μιλήσουν, χαμογελούν βλακωδώς και γεμίζουν τον τηλεοπτικό χρόνο με "εεεε" "ααααα" και παρατεταμένες σιωπές.

Ο Κωστάκης που έγινε έξαλλος με την κατάσταση και σκέφτεται να ξηλώσει κόσμο. Και μέσα στην πλήρη ανοργανωσιά ήδη ανήγγειλε μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων. 3.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, 10.000 ευρώ για οικοσκευή και ως 500ευρώ/τ.μ. για την αποκατάσταση των σπιτιών. Μπορεί να το κάνει για να κερδίσει πίσω της ψήφους του, μπορεί να μας γονατίσει με τη φορολογία για να τα ξαναμαζέψει αλλά τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι δε θα μείνουν επ' αόριστον σε container.

Η Ιταλική εφημερίδα που έγραψε ότι καίγεται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία λόγω της ξηρασίας, των ανέμων και των άχρηστων πολιτικών.

Το Star που άφησε στην άκρη τις φωτιές και καταπιάστηκε με την καμμένη ντεκαπάζ της μοντέλας.


27 Αυγούστου
Η Θάλεια Προκοπίου (Ιέρεια αφής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία) που όταν είδε τις εικόνες πριν καεί η το Στάδιο έβαλε τα κλάματα. Που φώναξε αυτό που ξέρουμε όλοι "Όσο είναι πρόσφατη η τραγωδία όλοι φωνάζουμε και εξαγγέλλουμε μέτρα και μόλις περάσει λίγος καιρός δεν κάνουμε τίποτα". Κι ενώ προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, το θρηνοκοράκι η Στάη προσπαθούσε να βγάλει την πολυπόθητη τηλεθέαση "Δε νιώθετε οργή κυρία Προκοπίου; Δεν έχετε αγανακτήσει;"

Ο Ρουσόπουλος που στην ενημέρωση τύπου αρνήθηκε να βάλει το Στρατό στην κατάσβεση "Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη να ρίξετε στη φωτιά ανειδίκευτους;". Όχι κύριε Ρουσόπουλε, δεν θα παίρναμε. Αλλά, κάτι πήρε τ' αυτί μου ότι ούτε οι Πυροσβέστες είναι ειδικευμένοι...


28 Αυγούστου
Ο Οικονομέας που ενώ ακόμα μαίνονται οι φωτιές, κινδυνολογεί για ένα λάθος που έκανε στο μηχανογραφικό το Υπ. Εθνικής Αμύνης και μπήκαν λάθος άτομα στις σχολές.

Ο παπάς στην Αρτέμιδα Ζαχάρως "Δε με νοιάζει αν κάνανε Καλατράβες, με νοιάζει τι κάνανε για την Ελλάδα μας. Τι να μου κάνουν τα παιδιά οι πυροσβέστες, τι να προλάβουν; Εγώ κάηκα για να σώσω το σπίτι μου. Ο ένας λέει φταίει η κυβέρνηση, ο άλλος λέει φταίτε εσείς τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ας ενωθούν να μας βοηθήσουν. Ζητάνε να βάλουν λεφτά στις τράπεζες, γιατί δε δίνουν από ένα μισθό οι βουλευτές;" Κάτι μου λέει Γιωργάκη ότι η προεκλογική σου εκστρατεία μόλις ναυάγησε...

Οι τράπεζες που ενώ η Ένωση Τραπεζών ζήτησε να μην εισπράττεται προμήθεια για τις καταθέσεις υπέρ των πυροπαθών, κάποιες το βρήκαν μοναδική ευκαιρία να πάρουν πίσω τα λεφτά που δώρισαν. Κι ενώ την επόμενη μέρα η Ένωση έδωσε διευκρινήσεις και τα διάφορα περιστατικά σταμάτησαν, 2 μέρες μετά τα κανάλια ακόμα φωνάζουν για τις προμήθειες. Έληξε το θέμα, δεν το πήρατε είδηση;



Άλλα που είδα και δε θυμάμαι πότε τα είδα
Η κυρία Παπαρήγα που μπήκε αμέσως στο προεκλογικό παιχνίδι (είχε βγει άραγε;) και άρχισε να ζητιανεύει ψήφους "Αυτό που έγινε δεν πρέπει να το ξεχάσετε και αν είστε οργισμένοι, όταν είστε μέσα στο παραβάν ρίξτε ΚΚΕ". Μόνο που δε μας έδωσε τα ψηφοδέλτια έτοιμα συμπληρωμένα.

Ο Γιωργάκης που αρνείται να πιστέψει ότι ο τόσο καλά οργανωμένος προεκλογικός του αγώνας δεν αποδίδει και έπεσε από τα σύννεφα όταν οι δημοσκοπήσεις τον έδειξαν ακόμα πίσω από τον Κωστάκη.

Ο Αλαβάνος που υπέδειξε ξεκάθαρα τις ασύμμετρες απειλές: Μια γιαγιά που έψηνε στην αυλή, ένας εργάτης που δούλευε ηλεκτροκόλληση στην οικοδομή, 2 παιδιά που έπαιζαν με αναπτήρες στο δάσος.

Η κατάθεση κατά του πρώτου "εμπρηστή", του 62χρονου στην Αρεόπολη, αναιρέθηκε όταν ο δασοφύλακας που κατέθεσε, είπε ότι το έκανε κάτω από πιέσεις και απειλές των ανακριτών. Κι ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αναπτήρες και ένας σουγιάς, ο κύριος αυτός προφυλακίστηκε. Αντίθετα, ο 63χρονος που κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά με την ηλεκτροκόλληση ομολόγησε. Είπε όμως ότι κάλεσε την Πυροσβεστική ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να τη σβήσει. Αυτός δεν προφυλακίστηκε, προτάθηκε η απαλλαγή του.
Σημείωση: ο πρώτος κύριος υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος όχι. Ασύμμετρη δικαιοσύνη μου μυρίζει...

Όλα τα μέλη της Ν.Δ. τρέχουν να καλύψουν τη μπαρούφα του Πολύδωρα. Η Ντόρα δίνει ορισμούς και οι υπόλοιποι σιγοντάρουν. Μόνο ο Αβραμόπουλος αποστασιοποιήθηκε. "Η ασύμμετρη απειλή ως έννοια είναι συνυφασμένη με τη διεθνή τρομοκρατία. Μπορεί να ακυρώσει ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού". Μπορεί να είσαι Υπουργός Υγείας πια και όχι Τουρισμού αλλά καλά τα λες. Γιατί σε βγάλανε από εκείνο το Υπουργείο;

Ο Θύμιος Καρακατσάνης που σε συζήτηση για το αν τα τελευταία γεγονότα θα επηρεάσουν τις εκλογές και πόσο είπε "Ο Έλληνας είναι σαν το σκύλο. Τρέχει τρέχει αγριεμένος κι εκεί που λες "αυτό είναι", σηκώνει το πόδι να κατουρήσει." Εγώ θα έλεγα "ξαπλώνει ανάσκελα να τον χαϊδέψεις" κυρ Θύμιο μου...

Όλα αυτοί οι έξυπνοι Ελληναράδες που βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν λεφτά ακόμα και τώρα, τώρα που όλη η Ελλάδα θρηνεί. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε ευθύνες στην εκάστοτε Κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά ότι εμείς οι ίδιοι κάνουμε το μεγαλύτερο κακό στους εαυτούς μας.

6 σχόλια:

Shades είπε...

Καταπλικτικό ποστ!!! μπράβο!!!
Καλώς σε βρήκα.. θα τα λέμε.

anarxaki είπε...

Καλώς ήρθες Shades. Τέταρτο άτομο στους φανατικούς θαυμαστές μου... Να το πάρω πάνω μου;

Menios είπε...

Να το πάρεις το αξίζεις!!!

Shades είπε...

Ο Μένιος είναι η σκιά μου.. η άλλη πλευρά του εαυτού και εμφανίζεται μόνο σε ιδιαίτερες στιγμές.. συνήθως φωνάζει.. δεν λέει καλά λόγια εύκολα...

χαμογελο είπε...

Γαμάτο!!!
Να προσθέσω και εγώ τα δικά μου(αν και χωρις TV)

κατα. Ο βουλγαράκης όταν είπε ότι στην ολυμπία κάηκαν μόνο κάτι δέντρα στα περιξ(καιγόταν ένα ολόκληρο για 1-2 μέρες.)

κατά. Οι προτάσεις όσων κομάτων είπαν να δώσουν χρήματα από τον προυπολογισμό τους(καθαρά εκλογική κίνηση για εξαγορά)

κατά. Τα κανάλια που έτρεχαν για να εκμεταλευτουν την συμφορα, κοματικά και χρηματικά

κατά. Η δήλωση του καραμανλή ότι λύπάτε για τις καταστροφές και τους ανθρώπους που χάθηκαν(μάλλον για τους ψήφους που χάνει λυπόταν...)

κατα. Η δήλωση του πολύδωρα για τον στρατηγό άνεμο.... εδώ ο κόσμος καίγετε και αυτός μας γράφει στοιχάκια...

υπέρ. Οι άνθρωποι που βοήθησαν ενεργά τόσο καιρό και ρίσκαραν και την ζωή τους...

υπερ. Η δήλωση του ΚΚΕ για να τεθούν τα μέλη τους στην διάθεση της πυροσβεστικής για να σβήσουν τις φωτιες.

(2 Χ υπερ). Η Απάντηση ενούς δημοσιογράφου στις κατηγορίες του κακλαμάνη ότι τις φωτιές τις βάζουν αναρχικοί(Του είπε ότι αυτά είναι γελοία πράγματα)χαχαχα εγώ πάντως το ευχαριστήθηκα

υπερ-κατα.Ότι έγινε σε προεκλογική περίοδο και οι άνθρωποι μέχρι τις 16 του μηνός θα τους φροντίζουν.

χμ... για να μην ξεχνιόμαστε θα κάνω και εγώ την σύνδεση μου με την προπαγάντα που λέγαμε... Η δήλωση ρουσόπουλου για τον στρατό μάλλον έπρεπε να την βάλεις στα κατα επειδή αυτός είπε αν αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη αν καεί κάποιος ενώ αυτό που είχαν πεί ήταν να βοηθήσει ο στρατός στην δημιουργεία αντιπυρικών ζωνών και όχι στην κατάσβεση της φωτιάς. Δηλαδή απάντησε άλλο ερώτημα. Προφανώς το έκανε για δικαιολογηθεί ότι δεν βοηθουσαν τόσο καιρό. Στο τέλος τους έβαλε στην μάχη.

anarxaki είπε...

@Menios & Shades
Προσοχή, ψωνίζομαι εύκολα!

@xamogelo
Πολύ πιθανό αυτό που είπες για τον Ρουσσόπουλο αν και δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι σωστό να μην πετάμε τον οποιονδήποτε μέσα στη φωτιά και μετά να ξαφνιαζόμαστε που είχαμε θύματα...